Persbericht

 

35ste Huysman Antwerp Race 14/10/2023

Wat ooit begon als een terugtocht van de Antwerpse jachten naar hun winterplaats aan de Schelde, is uitgegroeid tot het grootste en plezantste zeilevenement der lage landen.

De befaamde Huysman Antwerp Race is de grootste zeilrace van de Benelux.  waarbij meer dan 100 zeiljachten met vooral ontelbare Nederlandse en Belgische zeilers aan boord elkaar langs de bochtige rivier de loef afsteken.  Met een flinke duw onder kiel zorgt de vloedstroom ervoor dat de snelste jachten reeds rond 14u voor de Antwerpse rede kunnen finishen als er natuurlijk voldoende wind van de partij is. Het eerste jacht dat de finishlijn te Antwerpen kruist wordt traditioneel met de “line honours” geëerd.

Vroeg in de ochtend starten de jachten in groepen volgensgrote en snelheid in Breskens en Terneuzen. De begeleiding van de vaartuigen van de Nederlandse en Belgische autoriteiten en de snelle reddingsboten zorgen ervoor dat de zeilers uit het vaarwater van beroepsvaart en oceaanreuzen blijven.  De activiteit van de Antwerpse haven een van de grootste ter wereld gaat natuurlijk door en dat maakt de Huysman Antwerp Race ook zo uniek.

Ongeveer één uur voor hoogwater openen de dokdeuren op linkeroever en varen de eerste van honderd jachten de jachthaven binnen onder verwelkoming van onze dixieland band.

In de feesttent van de Liberty Yachtclub heeft dan in afwachting van de uitslag onze mediapartner Diplodokus voor leuke sfeerbeelden van deze spannende race gezorgd. Daarna vindt de prijsuitreiking plaats in de feesttent bij de Liberty Yachtclub. Deze wordt gevolgd door een After Party waarbij de deelnemers hun heroïsche verhalen en zeilprestaties kunnen delen en vieren.

Weerom heeft onze sponsor Huysman Yacht voor Think Pink een schip ter beschikking gesteld met een All Female Crew. De Think Pink ladies zeilen in het roze, en vragen uw aandacht en steun voor preventie, opsporing en psychologische zorg voor dames met borstkanker.  

De Huysman Antwerp Race wordt georganiseerd door dejachtclubs aan de Schelde van de monding tot de Rupel en is mede mogelijk gemaakt door onze sponsors Huysman Yacht, Port of Antwerp Bruges, Stad Antwerpen, Multraship, Jachthaven Terneuzen, Bernaerts Decoratie, AertssenTransport, Duvel, Landtmeters, Mercier Vanderlinden, MPET, Shipit en Wijngaardnatie. De Mediapartners EMG en Diplodokus.

 

Meer info op www.antwerprace.be

https://www.facebook.com/AntwerpRacevzw